Autonomni kulturni centar zajedno s kazalištem sjena Tripstih pokreće Festival grafoskopa, koji će se održati 20. i 21. listopada u Medici, Pierottijeva 11.
Festival grafoskopa je participativan likovni festival za sve ljubitelje vizualne umjetnosti. U okviru festivala predstavit će se afirmirani umjetnici/ce i prijavljeni/e sudionici/sudionice, koji će ovim dvodnevnim programom radionica i performansa unijeti nov život mediju grafoskopa, povezati ga sa živim likovnim i umjetničkim stvaralaštvom, i time afirmirati klasične, a inovativne oblike kreativnosti.
Želja, Festivala grafoskopa je živim programom radionica i performansa povezati grafoskop (koji je danas mahom zamijenjen digitalnom opremom) sa živim likovnim i umjetničkim stvaralaštvom, te afirmirati inovativne oblike korištenja ovog analognom medija.

PROGRAM FESTIVALA:

20.10.PETAK

19:00 – Šangzačaj – izložba radova na grafoskopu uz slušaonicu, DZIU Medika
Izložba radova tri mlada vizualna umjetnika koji inače stvaraju u različitim medijima. Marin Tudor, Mane Mei i Lovro Lapuh pokazati će na koji način doživljavaju grafoskop i njegove mogućnosti. Marin Tudor predstaviti će se instalacijom na temu svjetlo-sjena-grafoskop. Studirao je glumu, a pronašao se u vizualnim umjetnostima i najviše stvara u mediju malih plastika i dijapozitiva. Mane Mei je ulični umjetnik, sklon eksperimentiranju i igranju s riječima i pik trakom, a na grafoskopu se igra sa sjenom, svjetlom i bojom. Lovor Lapuh je akademski slikar, jedan od najzanimljivijih slikara nove generacije. Njegove slike su provokativne i često dvosmislene. Slike kombinira s tekstom, strelicama, brojevima. Na izložbi će sudjelovati i članovi/ce kazališta sjena Tripstih, ujedno i organizatori/ce festivala.
Izložbu će glazbeno upotpuniti Djanne Strašna, pravim imenom Antonela Brtan. Melankolična slušaonica koja nas vozi iz sjene u svjetlo i obratno.

19:00 – Auto, sretan ti rođendan – instalacija Marina Tudora, Dvorište Medike
Marinov auto je sastavni dio Marinovog stvaralaštva. U takvom bliskom odnosu i sam auto je postao instalacija, umjetničko djelo koje samo po sebi priča o životu mladog svestranog splitskog umjetnika. Umjetnikov automobil postaje interaktivna instalacija u koju svojim crtežima mogu intervenirati i posjetitelji festivala.

21:00 – Provjeri svoj glavoskop: Pictionary u sjeni, ispred DZIU Medika Društvena grafoskopska igra u parovima.

20:30 – Oslikaj majicu, DZIU Medika – posjetitelji/ce festivala imati će priliku sami odabrati motiv na foliji koji će zatim prenijeti na majicu.

22:00 – svjetlosni koncert iznenađenja, DZIU Medika

21.10.SUBOTA

10:00 – Grafoskop- radionica za prijavljene sudionike, DZIU Medika
Polaznici/e radionice upoznati će se sa svim mogućnostima grafoskopa koje mogu koristiti kao medij u likovnom oblikovanju. Na koji način se na grafoskopu upotrebljava voda, a na koji način ulje u stvaranju umjetničkog djela i kako stvoriti sjenu pitanja su na koja će se dobiti odgovore prijavom na radionicu na linku goo.gl/dgRSUg.

20:00 – natjecateljska večer “Analogni Vj-ing” , DZIU Medika – predstavlja završni rad radionice, na kojem će polaznici/e osmisliti i izvesti svoju točku kroz analogne projekcije na platnu. Igru nad grafoskopskim staklom osmišljava svaki pojedini sudionik radionice. Svjetlosnu igru može pratiti glazba, recitiranje poezije ili ples.

22.00 – Grafotanz, Greyroom – završna glazbena večer festivala

Festival Grafoskopa organizira AKC, u suradnji s Kazalištem sjena Tripstih. Projekt podržavaju Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Zaklada “Kultura Nova”.
www.facebook.com/events/121428488547357

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content