U Galeriji Siva održati će se izložba “Mreža III”, treća u nizu mrežastih prostornih instalacija izrađenih od klupka konca, koja se prilagođava danom prostoru te postoji za vrijeme izlaganja u interakciji s promatračima koji mogu prolaziti kroz nju. Svaki prostor je novi izazov i stvaranje nastaje na licu mjesta te korišteni materijal utječe na razvoj i proces nastanka rada, tako da samim time njegova konačna forma biva nepoznata.

Nastajući spiralno, predstavlja stvaranje, rast, razvoj i beskonačnost. Dinamičan ciklički razvoj kreće se prema unutra kao simbol unutarnjeg putovanja i napretka, ravnoteže, fokusa i kohezije; poput spirale koja se pojavljuje u prirodi, od strukture DNA do spiralnih galaksija.

O autorici:

Dora Filipović upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci te se kroz preddiplomski studij bavi grafičkim dizajnom i novim medijima. Upisom na diplomsku godinu okreće se dizajniranju rasvjetnih tijela i izradi končanih skulptura i prostornih instalacija koje se mogu opisati kao crteži u prostoru. Prva samostalna izložba, “RomantiqueNoir”, odvila se u Slučajnoj galeriji u sklopu festivala Design District Zagreb (2016.). Krajem godine i druga, “Crtež u prostoru”, u galeriji SKC u Rijeci.

Proces eksperimentalnog oblikovanja linearnim i plošnim materijalima, prethodio je teoretskom istraživanju koje obuhvaća teme od linije, crteža, plohe, objekta, prostora i vremena te njihovih odnosa i percepcije. Kao rezultat otvaranja definicija, spajaju se kvalitete različitih medija a crtež se širi i sa svojim potencijalom izlazi u prostor. Praktičnom i pisanom dijelu uslijedila je diplomska instalacija “Mreža” (2017.) kojom se krenula razvijati ideja instalacija izrađenih od jednog klupka konca koje, prilagođavajući se i ne prekidajući svoj tijek, prožimaju cijele prostorije. Mreža prestaje biti plošna izvijajući se u prostoru i stvarajući otvorenu formu čiji dio postaju promatrači.

————————————————————————————-

9.1.2020. 20:00 h
GALERIJA SIVA, PIERROTIJEVA 11
AKC MEDIKA

Galerija je otvorena svaki dan 9. – 14. 1.  17:00-20:00 H, osim nedjeljom

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content