14. 04.
Anfema: anarhofeministička akcija

Među ljudima koji su se sretali i družili po Attacku i oko Attacka bilo je naravno i djevojaka. Danas to posebno naglašavamo s obzirom da nedavno snimljeni dokumentarac o Monte Paradisu navodi na zaključak da je djevojaka/žena na pulskoj punk sceni definitivno nedostajalo. Također, bilo je i djevojaka koje su imale “stav” i koje su, čak i na “sceni” kojoj su pripadale, osjećale što znači biti ženskog roda u duboko ukorijenjenom patrijarhatu. Iako se punk, tad sveprisutan u Attacku, vezao uz ravnopravnost spolova i općenito uz ukidanje diskriminacije po bilo kojoj osnovi, teorija je jedno, a praksa drugo. Iako Anfema (niti prva niti druga generacija) organizacijski nije imala direktnu vezu s Attackom, ovdje je spominjemo jer je bila važan aspekt djelovanja mladih koji su se u Attacku susreli i ponekad koristili njegov prostor za svoje programe.
Inicijativa je osnovana 31.10.1999. kada se grupica cura sastala i kasnije nastavila održavati sastanke u tadašnjem uredskom prostoru Attack-a u Vukovarskoj 237. Grupica se rukovodila anarhističkim načelima i u tom je smislu posebno analizirala i komentirala položaj žena/cura/djevojaka na HC/punk sceni i u širem društvu. Grupa je utemeljena na nehijerarhijskim principima, odluke su se donosile konsenzusom, a na jednom od sastanaka, nakon “brainstorming”-a, nazvala se Anfema (anarho-feministička akcija). Grupu su sačinjavale isključivo osobe ženskog roda, i iako se nekoliko puta pokrenula rasprava o otvorenoj grupi, do kraja aktivnosti prve generacije to se nije dogodilo i grupa je ostala žensko mjesto afirmacije. Nešto kasnije buknula je inicijativa “Luna” koja je grad ispunila rodno angažiranim grafitima što je, iako bez direktne veze s Anfemom, bilo dodatno nadahnjujuće. Rođendanom Anfeme, koji se slavio 31.10., odnosno na Noć vještica, dodatno se isticala kritika patrijarhalnog progona “vještica”.Na sastancima, osim razgovora, planirale su se i razne akcije, ali između ostalog i izdavanje tiskanog newsletter-a. Prvi broj Womb-a izašao je iz tiska već tri mjeseca nakon osnivanja grupe. Na prvom i jedinom broju Anfeminog newslettera radile su sve cure, doprinoseći tekstom, kratkim zapisima, crtežima.
.. Osim cura iz Anfeme svoj doprinos newsletteru je dao i tekst “Muškarci kao anarho feministi” Marka Strpića, koji se potrudio razbiti zabludu da je feminizam rodno određen, odnosno da je feminizam rezerviran samo za žene. Anfema je dobila potporu i od drugih inicijativa pa su i tiskanje tog newslettera financijski potpomogle grupe CESI i B.a.b.e. Osim newsletter-a grupa se bacila u prijevod Hot pants-a, legendarnog vodiča kroz DIY ginekologiju te su u ožujku 2000.-e izašle Vruće gaćice. Grupa je sudjelovala i na događanju “Ulice ljudima” (domaća verzija poznatog Reclaim the streets) sa performansom “Fuck off! We don’t trust your lies!”. 2000. godine Anfema je organizirala i događanje na Dan žena u Klubu studenata Istre “Mate Balota”, gdje se osim diskusije dogodio i performans Anfemine grupe M.A.D., ali i performans “Vagininih monologa” prema romanu 190Eve Ensler, koji su čitanjem isječaka iz knjige predstavile žene iz grupe B.a.b.e..Sredinom/krajem 2001. energija je pala i sastanci se osuli pa grupa u svom prvotnom sastavu nije zaživjela. No, već godinu dana poslije Anfema je nastavila s novom generacijom djevojaka/žena, otvarajući pristup i osobama muškog roda. Druga generacija Anfeme funkcionirala je na principima samoodrživosti, financirajući se iz vlastite distribucije i raznim benefit događanjima. Osim što je “nova” Anfema prevodila i tiskala dosta angažiranih tekstova te organizirala predavanja i diskusije na temu trafficking-a, pornografije i sličnog, održavala je i radionice: ARTC – Anfemine radionice tehnike za cure. Neke od tih radionica, kao što su radionica popravljanja bicikala i radionica klupskog ozvučenja, održale su se u Attackovom prostoru u tvornici Jedinstvo. Druge radionice iz ciklusa ARTC održale su se u prostorima Močvare na Trnjanskom nasipu te m.a.m.a.-e u Preradovićevoj 18. Grupa je u ovoj fazi bila povezana s punk kontrakulturom pa su neke članice oformile bendove što je dosta doprinijelo vidljivosti cura na punk sceni. Godine 2007. Anfema je organizirala prvi domaći anarho-feministički festival, na kojem su se po prvi puta susrele i povezale sve anarho-feminističke grupe iz raznih dijelova Europe. Nakon organiziranja Anfemafesta 2007. u Zagrebu, grupa je prestala s aktivnostima.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content