DRUGAČIJA GLAZBA I CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE PREDSTAVLJAJU:
AFROBEATS MEETS DANCEHALL 🌴🌺🍹
PETAK 21.062024 OD 22.00
KLUB ATTACK
UPAD: FREE

U sklopu 11. Tjedana IZBJEGLICAma!, Centar za mirovne studije i AKC Attack organiziraju Afrobeat and dancehall party u selekciji DJ $$$3NE, DJ CHRONUA & DJ Shone Alcapona (Couple up)!
Kada? Petak 21.6.2024. od 22h do 4h
Gdje? AKC Attack, Pierottijeva ul. 11, 10000, Zagreb
Koliko je upad? Besplatan!

Tko pušta?
🎧 DJ Chronum is a Nigerian DJ playing a selection of the finest afrobeats and dancehall sounds. He is based in Zagreb and has been organizing afrobeats events in Zagreb for several years.
👉 www.instagram.com/djchronum/
🎶 DJ Shone Alcapone is the founder and main DJ of popular dancehall and afrobeats parties called Couple Up. On the local scene, DJ Shone Alcapone has been playing music as a DJ for 11 years. He is known as one of the most promising young DJs from Belgrade.
🎉 After establishing successful Couple Up parties, he earned the reputation as the best party maker and ambassador of Caribbean and Afrobeats music. He is the only DJ from Belgrade who specializes in genres such as dancehall, afrobeats, soca, and reggae.
🎧 Enjoyment > soundcloud.com/…/dj-shone-alcapone-enjoyment
Dancehall Mileniium soundcloud.com/…/dj-shone-alcapone-dancehall
👉 instagram.com/_coupleup?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Pod pseudonimom DJ $$$3NA krije se Irena Tomašić – u DJing je dospjela ponajprije zahvaljujući trapu i njegovoj estetici, ali s ukusom iz raznih žanrova i općenito ljubavi prema glazbi, koju njeguje već godinama i kroz bavljenje različitim formama plesa (suvremeni ples, afro, dancehall, heels).
“Ples je za mene djing i djing je za mene ples, ja sam vibe junkie i na mojem se repertoaru može pronaći doslovno drill traka pa amapiano traka, ukus mi je prilično eklektičan.”
👉 www.instagram.com/renkaa9/

Kakva je to muzika?
Afrobeats je krovni pojam za opisivanje popularne glazbe iz Zapadne Afrike i dijaspore koji se u početku razvio u Nigeriji, Gani i UK-u 2000-ih i 2010-ih. Afrobeat je kombinacija Yoruba glazbe, jazza i funka, zajedno s afričkim stilom sviranja udaraljki i pjevanja. Popularizirao se u Africi kasnih 1960-ih. Najpoznatiji afrobeat umjetnik je Fela Kuti, koji je i skovao termin afrobeat, definirao glazbene odrednice i oblikovao politički kontekst afrobeata. Politička poruka je osnova afrobeata, jer je sam tvorac Fela Kuti bio zabrinut društvenim stanjem u Africi, kao i socijalnim promjenama. Poruka afrobeata može se smatrati kontroverznom i povezuje se s političkom nepravdom i vojnom korumpiranosti nakon prelaska s kolonijalnog na samostalni režim.
Dancehall je žanr jamajčanske popularne glazbe nastao kasnih 1970-ih. U početku je dancehall bio oskudnija verzija reggaea od roots stila koji je dominirao većim dijelom 1970-ih. Sredinom 1980-ih digitalna instrumentacija postala je sve prisutnija, značajno mijenjajući zvuk, a digitalni dancehall (ili “ragga”) sve više karakteriziraju brži ritmovi. Ključni elementi dancehall glazbe uključuju široku upotrebu jamajčanskog patoisa umjesto jamajčanskog standardnog engleskog i fokus na instrumentalne pjesme (ili “riddims”). Dancehall je doživio početni uspjeh na Jamajci 1980-ih, a do 1990-ih postao je sve popularniji u zajednicama dijaspore na Jamajci. U 2000-ima dancehall je doživio svjetski mainstream uspjeh, a do 2010-ih počeo je snažno utjecati na rad etabliranih zapadnih umjetnika i producenata, što je pomoglo da se žanr dodatno uvede u zapadni glazbeni mainstream.

Tko smo mi?
Centar za mirovne studije (CMS) je organizacija civilnog društva koja štiti ljudska prava i teži društvenoj promjeni temeljenoj na vrijednostima demokracije, antifašizma, nenasilja, mirotvorstva, solidarnosti i jednakosti koristeći aktivizam, obrazovanje, istraživanje, zagovaranje i direktnu podršku. Radimo sa zajednicama, inicijativama, organizacijama, medijima, institucijama i pojedincima u Hrvatskoj i međunarodno.
Drugačija glazaba program je Autonomnog kulturnog centra Attack. Naša je misija istražiti zaboravljeno muzičko blago, te omogućiti veći pristup i izloženost glazbi koja nije dovoljno dokumentirana od strane kuratora muzičke industrije. Program obuhvaća različite glazbene izričaje povezane i s određenim manjinskim kulturama čiji stanovnici žive u Hrvatskoj,no i glazbene nastupe gostiju iz inozemstva koji imaju iskustvo migranata. Svoje stvaralaštvo kroz program prezentiraju svojim autorskim radom, glazbenim nastupom ili se pak kroz world music glazbu prezentiraju različite kulture.

Drugačija glazba provodi se kroz Program Autonomnog kulturnog centra, financijski je podržan od Ministarstva kulture i medija republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Zaklade Kultura nova.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content