AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb
21.-26. svibnja 2019.

PROGRAM: attack.hr/faki22/

U sociološkom smislu nejednakost se definira kao neravnomjerno raspoređivanje novca, moći i ugleda na temelju bioloških i socijalnih karakteristika pripadnika/ca nekog društva.
Koristeći popularnu sintagmu o 1% najbogatijih ne treba biti matematički genije da bi se izračunao postotak populacije koji je pogođen fenomenom nejednakosti. Neovisno o spolu, rodu, rasi, opredjeljenjima i preferencijama (gotovo) svi trpimo posljedice ove pošasti. Također, nije potrebno navoditi zapanjujuće komparativne statistike o bogatstvu malog broja krupnih kapitalista naspram ostatka čovječanstva, niti objavljivati prigodnu info-grafiku u obliku piramide, kako bi ilustrirali činjenicu da živimo u doba nejednakosti faraonskih razmjera. S druge strane, ima i onih koji možda misle kako nejednakost nije presudan problem globalnog društva. Hej, što je s nacionalizmom? Homofobijom? Ili šovinizmom u svim njegovim pojavnim oblicima?! No postavlja se pitanje, što je u korijenu tih problema? Iz čega oni izviru?
Upravo je nejednakost zajednička polazišna točka svih navedenih fenomena. Na njenom potenciranju nastajale su zločinačke ideologije, izvršeni su progoni, etnička čišćenja, započinjani ratovi.
Ono što nas zanima na ovogodišnjem FAKI-ju jest kako se nejednakosti reflektira na umjetnost, preciznije rečeno na izvedbenu umjetnost.
Odabrali smo ovu temu svjesni potrebe kazališta da promišlja bitne društvene probleme te iz razloga što smatramo kako je uloga alternativnog kazališta upozoravati na nepoželjne društvene procese. Mišljenja smo kako tema nejednakosti ne dobiva prostor koji zaslužuje i želimo, makar ovim simboličnim gestom, ubosti neuralgičnu točku lokalnog i globalnog društva.
Festival alternativnog kazališnog izričaja ne može riješiti goruće globalne probleme ali može potaknuti diskusiju, otvoriti oči, nadahnuti i ohrabriti.

Ulaz na sva događanja besplatan je!
Molimo Vas da obratite pozornost – neke izvedbe nisu prikladne za djecu.

Program je u 2019. financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade “Kultura Nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

attack.hr/faki22/

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content