18.5. // četvrtak
18.00h Tribina @ Klub Attack
“Nezavisno zavisni : 20 godina”
20.00h Izložba @ Galerija Siva
“Attack očima drugih”
20 godina je mnogo fotografija, radova, slika, performansa itd. Nemoguće je sve staviti na jednu hrpu, ali je moguće složiti jednu zanimljivu izložbu koja nije samo nostalgičan osjećaj za dane kada se činilo da sve ima smisla i danas kada katkad nedostaje inspiracije za kontinuirani nastavak. S ovom dihotomijom sagledavamo arhivu, pozivamo suradnike/ice te zajednički interaktivno stvaramo izložbu čije će ukazanje biti i presjek onoga što je bilo i što tek dolazi. Događaje novijeg datuma oživjet će fotografije Kristijana Smoka, Josipa Bolonića, Gorana Kerića i Sunčice Remenar.21.30h Open mic @ Klub Attack
“Mikrofon bez granica – večer autorske poezije”
23.00 “Disco trash fiesta” @ Klub Attack
Facebook

19.5. // petak // 22.00h @ Klub Attack
Dislike, grindcore Požega
Final Approach, hardcore punk, Krško
Ak47, hardcore crust, Zagreb
Pasmaters, hardcore punk, Pula
No trivia peddlers, hardcore punk, Pula
+Leyz bastard/Chupson vinyl metal/punk b2b
Facebook

20.5. // subota
14.00h @ Hacklab01
Cjelodnevna igraona
23.00h @ Klub Attack
ABOP, live electronic band, Zagreb
Ikonal, techno live act, Zagreb
Lila cube, techno, Zagreb
Dubok b2b Gars, techno, Zagreb
Facebook

24.// 25.5. srijeda//četvrtak
Grafiti jam @AKC Medika

27.5. // subota // 23.00h @ Klub Attack
Dubble, live dub act, ZG/UK
Jah Free, dub legend, UK
Digitron sound system, balkan dub defenders, ZG
Homegrown sound, dub/reggae, ZG
Facebook
Prije 20 godina, društvena prihvaćenost programa nezavisne kulture je svedena na minimum. Represivan režim ne razumije potrebe za razvojem drugačijih oblika suvremenih kulturnih praksi, te sa stvaranjem civilnog društva kao odgovora na problematiku življenja nastaje i poziv na osnivanje Attacka, odaslan u 3. broju tada još uvijek političkog fanzina „Arkzin“. Suština se odnosi na nužnost stvaranja prostora alternativne kulture, nauštrb dominirajućih kako kulturnih, tako i političkih praksi.

U suštini, ovo nije proslava jubileja jer je prostor za razvoj te inkubaciju ideja kakav imamo danas i dalje neriješen pravnim pitanjima i nedostatkom jasne komunikacije s onima koji prostorom pravno rukovode. Odjel za kulturu Grada Zagreba od 2011. ne nudi konkretan odgovor na naša pitanja. Prostor nekadašnje tvornice je i danas obavijen nedostatkom ugovora koji garantira neometan razvoj nezavisne kulture, iako je taj isti ured u vlastitoj kulturnoj strategiji ulogu Attacka i Medike naveo kao izrazito bitan poligon gdje nastaje i favorizira se raznolikost u kulturnoj produkciji.

Ovo je trenutak kada stajemo i sagledavamo što se dogodilo proteklih godina otkako smo izdali knjigu, u međuvremenu postali punoljetnima i konstantno radili na produkciji relevantnog kulturnog sadržaja koji nikada nije izgubio svoju društvenu dimenziju unutar koje poštujemo različitost, ne širimo vjersku netrepeljivost, ne prihvaćamo ideološko jednoumlje koje niti nakon 20 godina ne prestaje.

Mnogi članovi/ice su otišli, neki drugi/e dolaze no svi skupa slavimo. Kod nas i dalje možete svjedočiti začudnim izložbama, bizarnim filmskim radovima, besplatnim softwareima, raznolikom glazbenom programu koji se nikada ne bavi trenutnim vrhuncima, radionicama, slobodarskoj knjižnici, festivalu alternativnog kazališta i još mnogočemu što gotovo svakodnevno egzistira u nekadašnjoj tvornici, danas neizbježnoj postaji za učenje, izlaske i razvoj novih oblika znanja.

Autonomni kulturni centar – Attack nastavlja dalje. Ovo je samo još jedna kulturna intruzija u svakodnevno.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content