Promjena kursa?
(komentar na dvogodišnjicu Attacka i benefit buvljak za ARK)
ATTACK! Newsletter #11, 1999

ARK – Antiratna kampanja, nastala je 1992. godine kao reakcija na ratna divljanja, ali i kršenja ljudskih prava. Aktivno je pozivala na jezik nenasilja, demilitarizaciju, toleranciju i suradnju. ARK se do sada razgranao u više samostalnih ureda i grupa, koje su danas članice mreže. To su: Iskorak u sutra, Postpesimisti, Unija 47, Volonterski centar, Zamir.net, Zagrebački anarhistički pokret, B.a.b.e., Centar za direktnu zaštitu ljudskih prava, Centar za edukaciju i savjetovanje žena ∞ CESI, Centar za mirovne studije, Centar za žene žrtve rata, Mali korak (sve iz Zagreba) + Altruist i Dalmatinski odbor solidarnosti (Split), Homo (Pula), Ženska akcija Rijeka ∞ ŽAR i Suncokret (Rijeka), Mir i dobro (Županja), Klub žena (Pakrac), Odbor za ljudska prava (Karlovac), Centar za mir (Osijek) i Centar za građanske inicijative (Poreč).1999.
ANTIRATNA KAMPANJA JE U DUGOVIMA. STOP. ATTACK POMAŽE. STOP.
Ukupan saldo: sakupljeno je 2432,44 kune i 5 irskih penija.
Na stranu da je samo dešavanje koje smo organizirali, de facto, veoma uspjelo, jedna crna mrlja je u mojoj glavi pokvarila dojam. E-mailom, faxom, telefonoom i dirketnim kontaktom, pozvali smo veliku većinu nevladinih organizacija (NVO-a) s kojima smo do sada radili (ili su članice mreže ARK-a), da sudjeluju na Buvljaku i na taj način podrže ARK i Attack. Na moju žalost, odaziv je bio zaista minoran. Osim par pojedinaca/ki koje sam primijetio kako se (uglavnom) sramežljivo šuljaju kroz gomilu (rad: samo sam u prolazu), jedina grupa koja se potpuno ozbiljno i spremno odazvala pozivu bio je zagrebački GONG. …
Do sad se Attack često oslanjao na (ostale?) NVO-e. Bili smo ponosni da smo “dio porodice”. Međutim, s obzirom na njihov odaziv na buvljaku, pada mi na pamet par opcija: Razbaštinjeni smo, a da to ne znamo; naša porodica je masovno prešla među redovnike/ce i ne napušta zidine samostana (ureda); deda i baka nam zamjeraju što se družimo sa djetetom koje je palo razred (u ovom slučaju ARK). Šta god bilo u pitanju, rezultati su me natjerali da stanem i pogledam gdje se nalazim(o). Da li je možda vrijeme za promjenu kursa? Podsvjesno, to sam već počeo činiti. Želim raditi sa stvarnim ljudima, ljudima koji se ne boje izaći na ulicu, ljudima koji će mi reći šta misle. Hvala svima koji nisu došli na 2. godišnjicu Attacka i benefit buvljak za ARK. Poruka je i više nego jasna. Laku noć.
<MB>

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!