18. FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, održava se od 26.05. do 30.05.2015. u prostorima bivše tvornice Medika u Pierottijevoj 11. FAKI kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra, afirmira ideju o teatru kao kolektivnoj, inkluzivnoj umjetnosti koja oživljuje i postaje čimbena za zajednicu tek u sprezi s njom, kad okuplja i integrira cijeli lokalitet kao potencijalnu publiku pod zajednički progresivni i kreativni nazivnik.

Stoga su tema ovogodišnjeg festivala DIY kolektivi – niskobudžetni kolektivi koji svoju produkciju vežu uz nezavisne centre, okupirane prostore i skvotove. FAKI istražuje potencijal interferiranja sa zajednicom spregom maksimalnih uzajamnih mogućnosti te upotrebom maksimalne količine različitih umjetničkih strategija, inicijativa, formi, radnih metoda i predstavljačkih sistema. Smisao i cilj leže u pokušaju iznalaženja operativnih modusa kolaborativne prakse koji bi omogućili kvalitetan razvoj jedinstvenog, profiliranog i učinkovitog diskursa između umjetnika i zajednice, baziranog na uvijek većem stupnju uključivanja putem svih aspekata osobne, društvene, kulturne i političke jedinstvenosti.

U stalnoj smo potrazi za djelotvornom, alternativnom strategijom koja bi mogla posredovati i balansirati sve grupne dinamike jedne zajednice, koju u njenoj biti shvaćamo kao živi i promjenjivi organizam, koji traži nove alate i operativne sisteme, takoreći svake sezone. Poput teatra, i zajednicu ovdje shvaćamo sa stanovišta teorije liminalne i krizne situacije, drugim riječima – pitanjima zajednice pristupamo radikalno, jer mislimo da ćemo joj se tako bolje predati.

Radikalna, ekstremna vizura koja promatra zajednicu iz krizne perspektive želi objektivizirati praktičnu i svrhovitu ulogu umjetnosti unutar zajednice tako što kontinuirano radikalizira, naglašava te rasvjetljava stvarne i indikativne potrebe zajednice i svega što znamo ili mislimo da bi uloga umjetnika u zajednici trebala biti. Ključni umjetnički postupak ovdje leži u generiranju umjetničkog materijala iz interesnih točaka zajednice ne bi li u konačnici ostvario razmjenu osobnog i kolektivnog, privatnog i javnog znanja o ljudskoj psihologiji, putem istraživanja specifičnih lokalnih gesta i običaja s jedne strane te osobnih povijesti s druge, pokušavajući prepoznati i apstrahirati glavne emocionalne lomove i ponašanja, koja su manifestirana u kolektivnom mentalitetu, a koja naposljetku izvode nečiji identitet.

Pozivamo stoga sve samostalne autore, izvođače, kao i kolektive da se prijave za rezidencijalni boravak na 18. FAKI-ju posvećen DIY kolektivima, bez ograničenja na rod, žanr i karakter djela, ali ipak s posebnim interesom za site-specific projekte. Site-specific kazalište je upotreba jezika koji otvoreno koristi svojstva, osobine i značenja koja se nalaze u/na tom određenom mjestu, bilo da je to krajolik, grad, zgrada ili soba. Ovaj oblik kazališta posebno naglašava slike, priče i događaje koji otkrivaju složene odnose između nas samih i našeg okruženja.

Vrijeme rezidencije: 11.05.-30.05.2015.

Izvedbe: 26.5. i 27.5.2015.

Lokacija: Autonomni kulturni centar Attack, Pierottijeva 11, 10 000 Zagreb

Rezidencija pokriva putne troškove, smještaj i hranu. Naši prostori su opremljeni s osnovnim tehničkim elementima (light, sound, projekcijsko platno i projektor, tehničari, ispicijent).

Prijave su otvorene do 01.04.2015.

Prijave s motivacijskim pismom, biografijom, umjetničkim portfolijom te prijedlogom koncepta rada slati na e-mail adresu fakizafaki@gmail.com.

Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content