QUEER+ SECURITY TRIBINA: O politikama plesnog podija – naziv je tribine na kojoj će se razgovarati o sigurnom i inkluzivnom clubbingu. Tribinu organizira Q+ Security – inicijativa za siguran i inkluzivan clubbing i to u okviru projekta Queer+ Security kroz koji se detektiraju oblici nasilja i uvrede koje pojedinci_ke doživljavaju, te prepreke s kojima se susreću u klubovima, s ciljem da se klubove učini sigurnijim i inkluzivnijim mjestima.

Plesni podij može biti političan jer je to mjesto koje našim tijelima otvara mogućnosti slobode, uronjenosti u kolektivno iskustvo, ali i mogućnosti kritičkog odnosa prema društvenim strukturama. Politika plesnog podija odnosi se na društvenu dinamiku, kulturne utjecaje i patrijahalne strukture moći koje oblikuju okruženje i iskustva unutar noćnog kluba ili okruženja plesne zabave.

Na tribini ćemo otvoriti pitanja političnosti plesnog podija i klupske dinamike moći, od rodne neravnopravnosti na klupskoj sceni, pitanja pristanka i granica, preko raznolikosti u glazbenoj/kulturnoj politici do dinamika moći u klupskim prostorima. Na tribini sudjeluju audiovizualni kolektiv Heartskomerz, dj-feministički kolektiv Bijat Collective, glazbenica Ivona Ivković, inicijativa Prednjačenje/Redakcija Split, ljubljanska Rejv utopija te Zbeletron.

, , ž . ž ž ć
– ://../

Heartskomerz audiovizualni je kolektiv koji čini 5 DJ-ica_eva i 2 VJ člana suvremenog i avangardnog glazbenog senzibiliteta. Počinjemo sa Participacijom u sklopu Pridea 2022. nakon čega organiziramo svoje partije i slušaone kao što su u Galeriji Šira, klubu Kocka i Medika. Kolektiv nastaje iz zajedničke želje za organizacijom partija, događaja i druženja u kojima bi se osjećali sejf i slušali glazbu za koju mislimo da nije dovoljno prisutna u Zagrebu. Iz manjih okupljanja htjeli smo organizirati partije i kollabati s drugima te pozvati umjetnice/ke koje/i nisu zastupljene/i na sceni. Naš pristup partijima je eksperimentalan i otvoren, bitan nam je DIY i mobilnost između različitih načina slušanja i druženja, partija i žanrova.

Bijat je dj – feministički kolektiv koji stvara utočište za žene/queer osobe/aktivistkinje koje bi htjele/li biti dio organizacije klupskih programa. Početkom ove godine organizirale su svoju prvu radionicu “Noćni život u Prištini – behind the scenes” koja je otvorila raspravu o vodećim klupskim strukturama kojima dominiraju muškarci, politike o sigurnosti žena/queer osoba koje postoje samo na papiru, o odgovornosti onih koji imaju poziciju moći, te kako izgraditi sigurnije i inkluzivnije prostore.

ć
Na sceni je dugi niz godina, posljednjih 12 godina kao basistica benda ŽEN. ŽEN su pod platformom ŽivŽarŽur organizirale mnoge evente i koncerte, i tako svom izvođačkom pridodale i organizacijsko iskustvo. Istražuje i elektroničku glazbu i sinteve, a s članicama benda pokreće i side project Sataraxz koji se bavi synthevima i live aranžmanima harmonija, ritmova i sekvenca. Često je viđena na plesnim podijima i koncertima bendova i izvođača sa scene.

ć () č/ –
Svoj doprinos sceni započela je kao volonterka u Klubu Kocka. Tamo svoj mir pronalazi u Redakciji, prostoru koji dijele queerAnarchive, Rad.Ni.K. i Društvena Tiskara. Redakcija je prostor koji sadrži knjižnicu, tiskaru i infoshop. Bave se sitotiskom, DIY fanzinom Beta Vulgaris, posudbom knjiga, filmskim projekcijama, radionicama… Prostor se temelji na DIY kulturi, samoorganizaciji, odbacivanju konzumerizma i solidarnosti. Tamo se bavi sitotiskom, punk svirkama, dizajnom i radionicama sitnih popravaka. Friško u dj-anju, osniva bandu Prednjačenje sa Natali i Dogijen kao priliku za glazbenu edukaciju omladine. Aktivni su oko godinu dana i iza sebe imaju gigove u Klubu Kocka te kod ekipe u Medike i Nigdjezemsko

M smo skupina partijanerica koje su iz vlastitih iskustava i iskustava prijatelja_ica i poznanika_ica prepoznale da je prijeko potrebno otvoriti razgovore (šire i glasnije) o seksualnom uznemiravanju u noćnom životu i aktivno djelovati. Budući da ne želimo da barovi, klubovi, rejvovi ili kućni tulumi budu mjesta puna neugodnih i nesporazumnih interakcija, u sklopu projekta kojeg provodimo organizirat ćemo razne aktivnosti kojima želimo postići manje uznemiravanja, a više uživanja u noćni život i poticanje solidarnosti između svih – partijanerica_a, organizatorica_a i osoblja klubova.

Zbeletron od 2009. godine organizira partije, radionice, tribine i ostala događanja s glavnim ciljem promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivost lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj

Q+ SECURITY provodi se u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content