O Attacku

Autonomni kulturni centar – Attack! Je udruženje građana/ki koje djeluje u gradu Zagrebu s projektima koji se realiziraju i na nacionalnoj razini. Attack! je nestranačka, neprofitna, nevladina udruga građana/ki koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama na lokalnoj razini, koje vode slobodnom društvu. AKC Attack svoj program ostvaruje u području vanistitucionalne kulture i mladih. Djeluje po “uradi sam” /D.I.Y politici i njeguje aktivistički pristup. Glavna ideja organizacije je da služi kao platforma i da omogući prostor za djelovanje, stvaranje, promišljanje i prezentaciju svim neafirmiranim umjetnicima/cama, organizatorima/cama u kulturi, aktivistima/cama i mladima. Attack neposredno teži postići jačanjem pojedinaca/ki u vlastitoj afirmaciji, bilo da se radi o samom umjetničkom izričaju, bilo da je stvar konkretne produkcije događanja kulturne, političke ili umjetničke tematike. Kreiranje programa omogućeno je svim osobama koje dolaze sa konkretnim idejama, a unutar kolektiva nalaze direktnu organizacijsku potporu za realizaciju. Autonomni kulturni centar – Attack! djeluje od 1997. pod nazivom Autonomna tvornica kulture. Zbog masovnosti organizacije i lakšeg poslovanja Autonomna tvornica kulture 2001. godine dijeli se na dvije udruge građana/ki sa sličnim idejama i ciljevima, ali i većom autonomijom u svakoj od ove dvije udruge. Kroz Attack je tijekom dvadeset godina prošlo nebrojeno projekata od kojih su najznačajniji: Fade in, Revija amaterskog filma – R.A.F, Underwater – Overground, Libralibera. Trenutno najznačajniji projekti su: FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, Hacklab01,, Klub Attack!, Ohoho! festival ulične umjetnosti i nezavisnog stripa, Subscena, Radio Attack, infoshop/knjižnica Pippilotta, galerija Siva, razni edukativni programi kreativnih i produkcijskih radionica

STRUKTURA

Autonomni kulturni centar – Attack! djeluje od 1997. pod nazivom Autonomna tvornica kulture. Zbog masovnosti organizacije i lakšeg poslovanja Autonomna tvornica kulture 2001. godine dijeli se na dvije udruge građana/ki sa sličnim idejama i ciljevima, ali i većom autonomijom u svakoj od ove dvije udruge. Osnovna motivacija bila je omogućiti prvenstveno mladim ljudima prostor za autentično stvaralaštvo i izražavanje te aktivizam. Kao udruženje građana/ki ne djelujemo po principu stroge centralizirane hijerahije nego smo podjeljeni u sekcije – timove, koji djeluju autonomno s obzirom na polja interesa i djelovanja.
Glavno i izvršno tijelo upravljanja udruge je skupština, dok pravo na zastupanje udruge imaju 5 člana/ce. Udruga broji približno pedesetak aktivnih članova/ca, koji redovno sudjeluju u stvaranju u i kreiranju programa i aktivnosti te približno stotinjak članova/ca koji se povremeno uključuju i daju podršku.

CILJEVI I DJELATNOSTI

Ciljevi udruživanja u Autonomni kulturni centar su:  * promicanje svih oblika alternativnog kulturnog (glazbenog, scenskog i likovnog) stvaralaštva, te djelatna skrb za ostvarivanje kulturnih, društvenih i drugih interesa građana/ki, osobito mladeži; * zaštita ljudskih prava i razvoj ljudskih sloboda; zalaganje za ravnopravnost spolova; doprinos buđenju ekološke svijesti ljudi i zaštiti okoliša, zaštita prava životinja, podržavanje inicijativa građana/ki i njihovo pravo na samoorganiziranje u izgradnji autonomnog civilnog društva; odbacivanje nasilja i razvijanje nenasilnih metoda; povezivanje i suradnja sa drugim civilnim, kulturnim, umjetničkim i sličnim grupama, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.  Načela djelovanja Autonomnog kulturnog centra – Attack! su: poštovanje različitosti stavova, misli i ideja, sloboda izbora, poštovanje života, te nacionalne, spolne, rasne, socijalne,seksualne i vjerske različitosti, samostalnost organizacije u radu, javnost, demokratičnost mišljenja te odgovornost pojedinca/ki i organizacije za rad.

POVIJEST

Attack kao udruga  otvoren je svim mladim umjetnicima/cama  koji se po prvi put predstavljaju javnosti. Cilj programa Attacka je da  služi kao radionica, ali i poligon za pokazivanje svoje umjetnosti široj publici. Attack! osim  fizičkog prostora daje i medijski prostor mladim zagrebačkim umjetnicima/cama. Aktivnosti obavlja u suradnji s drugim udrugama nezavisne kulture i mladih  iz Hrvatske i inozemstva i to na nekoliko umjetničkih područja. Nakon što smo izgubili neadekvatni prostor u tvornici Jedinstvo 2003. godine svoju djelatnost fokusirali smo na program u prostorima host udruga ili klubova kao što su Močvara, Studentski centar, KSET. 2009 godine grad Zagreb nam konačno dodjeluje prostor stare tvornice Medika u Pierrotijevoj ulici.

Kroz Autonomni kulturni centar – Attack! tokom četrnaest godina prošlo je nebrojeno projekata od kojih su najznačajniji: Fade in, Revija amaterskog filma – R.A.F, Underwater – Overground, Libralibera. Trenutno najznačajniji naši projekti su: FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, Interenational Dub Meeting, Antibiotik, Hacklab01…. Kroz svoje dugogodišnje djelovanje organizirani alternativni program u gradu Zagrebu nezaobilazan je čimbenik u stvaranju nezavisne, neprofitne kulture grada.

Udruga je članica Mreže mladih Hrvatske, aktivno je uključena i jedna od osnivača inicijativa  Pravo na grad i Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade-sada Savez udruga Operacija grad,aktivni smo članovi i osnivači platforme CLUBTURE.

Programi suradnje s drugim udrugama nezavisne kulture u prethodnim godinama:
Kao jedni od članova platforme  Clubture  i Mreže mladih Hrvatske  ostvarili /le smo suradnju sa nekim od udrugama mladih, gdje smo održali/le neke od radionica i izveli/le dio kreativnog programa Attack!-a .Udruge s kojima smo suradjivali/le na ovom projektu: HUK – Knin; Spirit – Rijeka, udruga mladih Dunav – Vukovar, Protest mozga- Labin., Submedia – Zagreb- suradnja na festivalu Free Spirit na Cresu;
Sa organizacijom Crossing Bridges ostvarena suradnja na projektu stvaranja predstava i radionica  rada s djecom na Kosovu ( rujan 2006)
suradnja s udrugom Čarobnjakov Šeršir na Festivalu Uličnog Čarobnjaštva u Puli ( Koncept festivala je na uličnom zabavljaštvu i teatru)
suorganizacija Revije amaterskih filmova, zajedno sa Postpesimistima Zagreba i Mentalnom opozicijom, a kao koncept amaterskog filma u popularnim klupskim prostorima ( m.a.m.a., Kset , Studentski centar, Centar za kulturu Trešnjevka)
Na festivalu Underwater Overground suradjujemo s mnogim udrugama I kolektivima koji nisu samo iz Hrvatske : Stanipani kolektiv –Beograd, Metamedia-Pula, Playground –Njemačka, HUK –Knin, Mars room –Pula, Seasplash –Pula, Udruga čarobnjakov  šešir -Pula
Na projektu Nevidljivi Zagreb – Zagreb kulturni kapital Europe 3000 suradjujemo sa zagrebačkim udrugama znacajnim za razvoj nezavisne kulture : BLOK, Platforma 9.81, Multimedijalni institut,Fade in, U.R.K., Eks –scena, Centar za dramsku umjetnost, m.a.m.a
na projektu OPERACIJA GRAD suradjivali smo sa Blok-om, Platformom 9.81, inicijativom Zagreb kulturni kapital europe 3000, URK, multimedijalni institut
sa udrugama kao sto su Multimedijalni institut(mi2)/m.a.m.a., URK/Mocvara, CDU, Mreza mladih hrvatske pokrenuli/le smo inicjativu za rjesavanjem problema prostora za nezavisnu kulturu I kulturu mladih, kao. I za poboljsanjem polozaja nezavisne kulture u gradskoj ploitici pod nazivom PRAVO NA GRAD.  planu je sirenje i stvaranje slicnih inicijativa na razini republike Hrvatske
Suradnja i sudjelovanje u realizaciji programa OPERACIJA GRAD: JEDINSTVO 2007
Suradnja sa festivalima Seasplash i FUČ u Puli, Moje tvoje naše u Rijeci 2007
Suradnja na festivalima Seasplash i FUČ u Puli 2008
Partnerstvo sa Savezom udruga Klubture na Clubture forumu 2009. – AKC Medika
– sudionici/e nekoliko multimedijalnih alternativnih festivala, kao što su Humphrey Bogart u Velikoj Gorici, Zadar snova u Zadru, Uštek_01 u Osijeku, Festivalu Du monde aux Balkan –Toulouse, Grenoble 03…..  Do sada smo ostvarili brojne međunarodne kontakte i suradnju na više razina. Od 1997. imamo status promatrača u Trans Europe Halle, paneuropskoj mreži 26 nezavisnih alternativnih kulturnih centara. 1998. smo postali član mreže European Youth For Action. Također, prezentirali smo Attack na konferenciji NEXT 5 MINUTES u Amsterdamu, te na međunarodni skupovima u Beču, Barceloni, Zurichu, Vacu, Ljubljani, Dijonu, Toulousu Beogradu, Mostaru, gdje smo uspostavili značajne kontakte za buduću suradnju na međunarodnoj razini.

Djelatnost udruge temelji se na volonterskom radu.U organizaciji nema stalno zaposlenih, već se rad nagrađuje povremenim honorarima.
Udruga Attack bila je prisiljena djelovati bez svog matičnog prostora pet godina nakon čega se jasno očitovao nedostatak prostora za inkubaciju novih ideja, projekata i stvaralaštva određenih skupina orijentiranih na subkulturna stremljenja.

Nakon šest godina bez svog matičnog prostora, točnije tek početkom 2009.godine Autonomni kulturni centar – Attack! dobio je na korištenje gradski  prostor u stroj tvornici Medika. I tako kroz svega par mjeseci aktivnog djelovanja  AKC Medika postaje mjesto okupljanja mnogih pripadnika/ca subkulturne i nezavisne scene, umjetnika/ca i aktivista/ca.

One thought on “O Attacku”

Comments are closed.