Radionica Kazališta svijetla održati će se u sklopu 27. Festivala alternativnog kazalipnog izričaja u Filmskom studiju Medika od 15 – 19 sati.
Ovogodišnja tema Festivala je UTOPIJA – (ne)mogući svjetovi.
Čitav festivalski i radioničarski program je besplatan.
Svoje mjesto osigurajte prijavom na faki@attack.hr, najkasnije dan prije početka termina radionice.
SRIJEDA | 29.05.
15–19 h Radionica “KAZALIŠTE SVJETLA” | Marijan Josipović, Nikolina Odobašić [Filmski studio Medika]
Radionica KAZALIŠTE SVJETLA održava se u jednom terminu od 15 do 19 h. Voditelji započinju s prezentacijom vlastitog rada i inspirativnim snimkama. Polaznici uče osnove teatra sjena na grafoskopu i projektoru uz ostale materijale i tehnike. Slijedi praktični dio gdje polaznici sami stvaraju svoje scene prema vlastitim asocijacijama uz pomoć voditelja. Dan završava kratkom prezentacijom rada i međusobnim komentarima. Voditelj radionice su Nikolina Odobašić i Marijan Josipović.
Marijan Josipović završio je studij glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu, a već je za vrijeme studija ostvario profesionalne glumačke angažmane u poljskom kazalištu Teatr Osmego Dnia u predstavama koje su gostovale na festivalima diljem Europe, a zatim je svoj kazališni angažman kao glumac nastavio graditi u produkcijama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta te gradskim kazalištima u Vinkovcima, Vukovaru i Požegi. Kao redatelj okušao se u kraćim izvedbenim formama Kulturnog centra Osijek (Nordijske sage, Metaverse) te kao redatelj i sumentor u cjelovečernjoj predstavi Izuzetno dramatična drama Mateja Sudarića. Pored glume, bavio se lutkarskim predstavama i dramaturgijom, te ga najviše zanimaju suvremene izvedbene forme, ponajprije fizičko i vizualno kazalište, a ti su ga interesi doveli do osnivanja Kazališne družine Susret u Osijeku s Nikolinom Odobašić, 2022. godine.
Nikolina Odobašić završila je studij Neverbalnog teatra. Profesionalno djeluje kao suautorica i izvođačica kraćih formi (Metaverse, Nordijske sage), te cjelovečernjih predstava (Zmajevi koji ne lete, Zajedno). 2022. započinje put slobodnjaka na nezavisnoj sceni osnivanjem Kazališne družine Susret s Marijanom Josipovićem, a u svom radu istražuje utjecaj suvremenog načina života na otuđenje te nužnost njegovanja kazališnog čina kao izvedbene forme koja počiva na utjelovljenosti i izravnoj komunikaciji. To čini kroz različite oblike izvedbe, na rubu kazališta i svakodnevnog života – od prostora ulice i parka, do izloga u urbanom prostoru.
FAKI 2024. – Festival alternativnog kazališnog izričaja
28. svibnja – 2. lipnja 2024.
Više o cjelokupnom festivalskom programu potražite na mrežnim stranicama AKC Attack attack.hr/ i Instagram profilu festivala www.instagram.com/faki_festival_zagreb/.
Program Festivala podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba – Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Zaklade Kultura nova.
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content