Čet – 07.06.2018., galerija Siva

U galeriji Siva (Luigija Pierottia 11) u četvrtak 07.06.2018. u 20 sati otvara se samostalna izložba Napokon umjetnika Ivana Oštarčevića. Izložba ostaje otvorena do subote 16.06.2018., u radnom vremenu 17h-20h, svakoga dana osim nedjelje.

Novi umjetnikov ciklus ‘Napokon’ predstavlja radove koji djeluju poput objekata u prostoru, a riječ je o ručno konstruiranim okvirima na koje su navučena krojena platna po kojima umjetnik slika sa svih strana. Na platnima se predstavljaju vinjete života u gradu, te njihovo intimno proživljavanje autora. Gradu davno iskazani ideali sada se komentiraju ukazujući nam one ostvarene, ali i neispunjene želje, grad je sada u novom kontekstu kojemu se vječno nužno podređujemo.

Iz predgovora:

NAPOKON! kaže autor. Napokon kaže odašiljući pritom potencijal ljudi koji bi naučili.
Ciklus slikarskih objekata dvojako progovara, progovara oslikanim, ali i objektom eo ipso. Na vlastito krojenim platnima predstavljaju se vinjete života u gradu, te njihovo intimno proživljavanje autora. Gradu davno iskazani ideali sada se komentiraju ukazujući nam one ostvarene ali i neispunjene želje, grad je sada u novom kontekstu kojemu se vječno nužno podređujemo. Da nije bilo nas, možda i njih, pojedinaca i kolektiva koji ruše moć društva, koji odustaju od zajedničkoga funkcioniranja što li se moglo zbiti. Sve što danas jest nije moralo (takvim) biti, mi smo grad osudili na propast. Iako pokoji pozitivni primjeri postoje, upravo u nedostatku istih oni djeluju više slučajnim, no svjesnim činom.

Čak su i same slike dovoljno uvrijeđene. Odustale su od svoje uzoritosti, od svoje uzvišenosti te sišle sa svoga prostora štafelaja i zida. Primorane su ući u svijet ljudi, spustiti se na niske grane današnjega čovjeka i direktno ga konfrontirati sa svojim postojanjem i svojim poukama. Slike su odlučile reagirati, fokusirajući se na prenošenje vlastitoga dijela svemira u materijalni svijet priznaju vrijednost zajedničkog univerzuma Autora, primijetimo samo Kulminaciju grupacija. Uvlače nas njome u svoje svjetove, zanemarujući mogućnost slučajne ignorantnosti čak i budnoga promatrača jer potrebno je kvalitetnije opserviranje.

Montaža pretpostavlja fragmentiranje zbilje i opisuje faze konstitucije djela – iznio je Burger, a nama ih danas predstavlja Ivan Oštarčević. Zbilju je nadišao konstitucijom stvarajući novu formu slike, afirmirajući njene nove zadatke, a fragmentiranjem situacija, realno i nerealno simultano se isprepliću želeći iskazati sve mogućnosti, želeći začudnosti potaknuti na svježe i neprekinuto promišljanje. Iako pokoja tema djeluje nadrealno, i sami smo svjedočili čudnijim stvarima, u gradu koji je sada, u gradu koji je sve, kako ostati neokaljanim promatračem?

Mihaela Zajec

Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content