HR | EN
Festival alternativnog kazališnog izričaja - FAKI 22.

Festival alternativnog kazališnog izričaja - FAKI 22.

AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb
21-26. svibnja 2019.

O Fakiju

U sociološkom smislu nejednakost se definira kao neravnomjerno raspoređivanje novca, moći i ugleda na temelju bioloških i socijalnih karakteristika pripadnika/ca nekog društva.

Koristeći popularnu sintagmu o 1% najbogatijih ne treba biti matematički genije da bi se izračunao postotak populacije koji je pogođen fenomenom nejednakosti. Neovisno o spolu, rodu, rasi, opredjeljenjima i preferencijama (gotovo) svi trpimo posljedice ove pošasti. Također, nije potrebno navoditi zapanjujuće komparativne statistike o bogatstvu malog broja krupnih kapitalista naspram ostatka čovječanstva, niti objavljivati prigodnu info-grafiku u obliku piramide, kako bi ilustrirali činjenicu da živimo u doba nejednakosti faraonskih razmjera. S druge strane, ima i onih koji možda misle kako nejednakost nije presudan problem globalnog društva. Hej, što je s nacionalizmom? Homofobijom? Ili šovinizmom u svim njegovim pojavnim oblicima?! No postavlja se pitanje, što je u korijenu tih problema? Iz čega oni izviru? Upravo je nejednakost zajednička polazišna točka svih navedenih fenomena. Na njenom potenciranju nastajale su zločinačke ideologije, izvršeni su progoni, etnička čišćenja, započinjani ratovi.

Ono što nas zanima na ovogodišnjem FAKI-ju jest kako se nejednakosti reflektira na umjetnost, preciznije rečeno na izvedbenu umjetnost.

Odabrali smo ovu temu svjesni potrebe kazališta da promišlja bitne društvene probleme te iz razloga što smatramo kako je uloga alternativnog kazališta upozoravati na nepoželjne društvene procese. Mišljenja smo kako tema nejednakosti ne dobiva prostor koji zaslužuje i želimo, makar ovim simboličnim gestom, ubosti neuralgičnu točku lokalnog i globalnog društva. Festival alternativnog kazališnog izričaja ne može riješiti goruće globalne probleme ali može potaknuti diskusiju, otvoriti oči, nadahnuti i ohrabriti.

Raspored

21.5. (utorak)
20:00 (DZIU) — Jirjirak (IR): “Braille” (45’)
21:00 (Film studio) – Dušan Murić (RS): “Doći će partizani opet” (45’)
(Film studio) Diskusija

22.5. (srijeda)
20:00 (DZIU) – Marje Hirvonen, Anni Taskula (FI): “FEST” (50’)
21:00 (Film studio) – Katarina Ilijašević, Ana Gliksman, Nina Pantović, Jovana Grujić, Miloš Janjić, Nemanja Bošković (RS): “(UMRE)ŽENE” (15’)
(Film studio) Diskusija

23.5. (četvrtak)
20:00 (DZIU) – Cloudwalkers Motion Theatre (HU): “BONDING” (30’)
21:00 (Film studio) – Katarina Ilijašević, Ana Gliksman, Nina Pantović, Jovana Grujić, Miloš Janjić, Nemanja Bošković (RS): “(UMRE)ŽENE” (15’)
(Film studio) Diskusija

24.5. (petak)
20:00 (Film studio) – Zoran Ilić (RS): “Smej se Pajaco” (50’)
21:00 (Siva) – Damian Droszcz (PL): “The Wall” (65’)
(Film studio) Diskusija

25.5. (subota)
20:00 (DZIU) – Quizzikal Körper (CO/CL/US/DE): “Out of Balance” (45’)
21:00 (Film studio) – Zoran Ilić (RS): “Smej se Pajaco” (50’)
(Film studio) Diskusija

26.5. (nedjelja)
15:00 (AKC Medika) – Okrugli stol

Program

Diskusije i okrugli stol

U okviru ovogodišnjeg FAKI-ja postavljene su svakodnevne diskusije na teme izvedbi, grupa i općenite festivalske teme “NEJEDNAKOST”, a uz umjetničko vodstvo Natka Jurdane (HR) i goste kazališnu kritičarku Moniku Jašinskaitė (LT) te kritičara redatelja i pisca Richarda Pettifera (AU/DE).

Добродошли / Welcome / Sveiki atvykę / Tervetuloa / Üdvözöljük / Witamy / خوش آمدی / Bienvenida / Willkommen!

Monika Jašinskaitė – radi kao kazališna i plesna kritičarka od 2012.; članica Lithuanian Performing Arts Critics Association. Zanimaju ju nove izvedbene forme, umjetnici mlađe generacije i suvremeni ljudski problemi. Počev s 2013. sudjeluje u plesnim i izvedbenim produkcijama kao dramaturginja. Trenutno radi na razvoju međunarodnih odnosa za dramsko kazalište Juozas Miltinis, u Panevežisu.
Richard Pettifer – redatelj, kritičar i učenjak baziran u Berlinu. Dio je kolektiva Atelierhaus Australiasche Botschaft OST, smještenog u bivšoj australskoj ambasadi u Istočnom Berlinu. Piše kritike putem svoje platforme Theaterstück, te za publikacije kao što su ArTerritory (LAT), Samizdat (ROM), Sirp (EST) i povremeno, akademske članke. Posljednje četiri godine svakoga svibnja pisao je osvrte za zagrebački Faki Festival.
Natko Jurdana – rođen u Zagrebu 1983.g, diplomirao sociologiju i filozofiju na Hrvatskim studijima, te dramaturgiju na ADU. Od 2017. suradnik je AKC; vodi radionice pisanja scenarija, bavi se prilagodbom filmova, tv-serija te kazališnih predstava za slijepe i slabovidne osobe, autor scenarija kratkometražnih filmova Get a Move On (2011.), Praznik demokracije (2016.), Dogovor (2019.).
Film studio - svaku večer nakon predstava
26.5. (nedjelja) - 15:00 Okrugli stol

“Smej se Pajaco” (50’) — Zoran Ilić (RS) - Filmski studio - 24.5. // 20:00h - 25.5. // 21:00

Smej se Pajaco“Smej se Pajaco” je post-dramski projekt beogradskog umjetnika Zorana Ilića. Riječima autora: “Kroz razgovor dvojice sudionika govori se o nekim fenomenima ovog vremena. Pre svega o kapitalizmu kao preovlađujućem društvenom sistemu u savremenom društvu. O njegovim manama se govori na jedan ironičan način.”

Zoran Ilić – prozni pisac iz Beograda. Svojim pričama prisutan je u srpskoj i ex-YU periodici od 1989. godine. Bio je urednik „Književne reči“ i gostujući urednik „Albuma“ (Sarajevo). Jedno vrijeme bio je zamjenik glavnog i odgovornog urednika online časopisa “Balkanski književni glasnik”. Trenutno uređuje “Prozaonline” – web stranicu književne tematike, a posvećenu autorima sa prostora bivše Jugoslavije.
Na zagrebačkom međunarodnom kazališnom festivalu FAKI 2006. godine izveo je ulični performans koristeći motive iz jedne od svojih priča.
Suradnik je i aktivni sudionik mnogih web stranica posvećenih književnosti. Dobitnik je „Priznanja Krleža“ u 2009. godini, i “Donat” za književni doprinos, 2016. godine.

Filmski studio:
24.5. // 20:00h
25.5. // 21:00

“FEST” (50’) — Marje Hirvonen, Anni Taskula (FI) - DZIU - 22.5. // 20:00h

FESTAnni Taskula i Marje Hirvonen interpretiraju iskustvo finskog identiteta ekstremnom, grubom i taktilnom fizikalnošću. ,,Fest” je u potrazi za izravnim i sirovim jezikom pokreta koji sažima finski mentalitet bolje od verbalnog narativa. Naposljetku, zanimljiva je uporaba tišine, zvukova prirode i karaoka - omiljenog hobija finskog naroda. Performans se poigrava granicom između izvedbe i događanja.
Kada je svijet na rubu propasti, vrijeme je za FEST.

Anni Taskula – slobodna plesačica i kulturna producentica bazirana u Linzu, Austriji. Diplomirala kulturni menadžment (Helsinki, 2012) i scenski ples i pedagogiju (Linz, 2015). Njen umjetnički rad uključuje produkciju i menadžment te performans i koreografiju. Trenutno izvodi s The Crew Dance Productions plesnim kolektivom, surađuje s koreografom Jarkkom Mandelinom i Kinetic Orchestra, te podučava ples i “Gyrokinesis” radionice. Anni razvija i suorganizira umjetnička događanja i festivale kao što su Body/Sound/Space i EAST POINT WEST te turneje plesnog ansambla BODHI PROJECT.
Marje Hirvonen – rođena je u Finskoj i živi u Kelnu od 2008. Studirala je suvremeni ples u Hochschule für Musik und Tanz Keln, gdje je uspješno diplomirala 2012. Od diplome radi kao koreografkinja, plesačica, izvođačica i su-koreografkinja u raznim projektima s umjetnicima raznih disciplina (ples, instalacija, dizajn, glazba, fizički teatar, video) u području Njemačke i inozemstvu. Uz koreografiju, Marje je i glumica i plesačica, te djeluje kao članica urbane plesne skupine Fantastic 5.

DZIU:
22.5. // 20:00h

“BONDING” (30’) — Cloudwalkers Motion Theatre (HU) - DZIU 23.5. // 20:00h

BondingCloudwalkers je jedinstveno kazalište pokreta koje snagom pokreta prenosi esencijalne osjećaje. Glumci su osobe s invaliditetom, a koreografije su zasnovane na osobnim iskustvima glumaca, kreirane ne samo dramskom pedagogijom, već od strane samih glumaca. Sukladno, izvedbe su veoma snažne. Performans se sastoji od kratkih etida izvedenih pokretom i gestom koji prenose univerzalne osjećaje kao što su ljubav, prijateljstvo, rastanak, izdvojenost, usamljenost, bol, ljutnja, bijes. Ove kratke etide preoblikuju naš odnos prema osobama s invaliditetom i zrcale nam te otkrivaju vlastite odraze.

The Cloudwalkers Drama Group of the Foundation for the Disabled – osnovana je 2003. s ciljem izražavanja osnovnih ljudskih emocija putem gesti i govora tijela, kako bi promicala društvenu uključivost osoba s invaliditetom. Članovi su odrasle osobe s posebnim potrebama.
Osobe s invaliditetom također imaju želju pronaći put i biti otvorenima svijetu zdravih ljudi. One teže izražavanju vlastitih misli i emocija, te predstavljanju vlastitih vrijednosti. Pozornica je za njih izvorište sreće te motivacija koja svakodnevicu čini značajnom.
Izvedbe Cloudwalkers kazališta pretvaraju predrasude i suosjećanje u prihvaćanje i zahvalnost.

DZIU:
23.5. // 20:00h

“The Wall” (65’) — Damian Droszcz (PL) - Siva - 24.5. // 21:00h

The Wall Ova priča je o čovjeku koji je boravio u zatvoru 8 godina. Napušta zatvor i viđa promjene. Ljudi su drugačiji. Društvo se promijenilo. Država stoji naglavačke. On voli teatar; zato se promijenio. Putem teatra on je pokušao promijeniti Svijet. Jednoga dana on prilazi dami, kako bi oličio zid. Od toga trenutka on postaje Malim princem, odgovoran za ono što pripitomi. Ovaj performans govori o nacionalizmu, izbjeglicama, poljskim navikama, povijesti, obrazovanju i ljubavi, te mnogim bitnostima.

Damian Droszcz – glumac (ZASP, Varšava, 2011.), diplomant pri Alternative Theater Academy i Pedagogical Faculty of the Nicolaus Copernicus University u Toruńu, te kulturni animator. Surađivao je s raznim teatrima, radi kao edukator na temu "Culture of a living word". Režira performanse (glazbene, dječje predstave, dječji teatar), a od 2009. vodi grupu amaterskog teatra osoba s invaliditetom, ovisnika i volontera. Sudjelovao je u mnogim festivalima i radionicama u Poljskoj i inozemstvu, gdje također vodi radionice teatra za djecu, tinejdžere, umirovljenike, osobe s invaliditetom i ovisnike. Aktivno je uključen u društvena pitanja, uz (doduše kopneću) nadu da teatar može dodatno humanizirati ljudsko ponašanje i stavove. Igrajmo se, diskutirajmo, susretnimo i probudimo letargično društvo.
photo by - Adam Antoniuk

Siva:
24.5. // 21:00h

“Braille” (45’) — Jirjirak (IR) - DZIU - 21.5. // 20:00h

BrailleMlada udana žena noću se vraća kući taksijem, tijekom čega ju otimaju tri muškarca koja ju siluju. Kako ju društvo suočava i koga društvo krivi za silovanje?
Performans indicira bol i usamljenost silovane žene; okrivljene žrtve, osuđene na smrt.
Takva je tradicija u nekim dijelovima svijeta.

Jirjirak – mlada kazališna skupina koja djeluje desetak godina. Skupinu su osnovali Darya Nazari i Mehdi Sheikhvand. Članovi su glumci/ice, redatelji/ce, tehničari/ke, itd.
Skupina je bazirana na kreativnosti. Jirjirak je režirao 12 kazališnih izvedbi u 10 godina. Skupina podučava u iranskim edukacijskim ustanovama za djecu i odrasle. Neki od njihovih učenika, kao npr. Arman Moradi, glume u profesionalnim kazalištima i filmu. Skupina je održala radionice pri međunarodnim kazališnim festivalima u Rusiji, Makedoniji, Šri Lanki, ...

DZIU:
21.5. // 20:00h

"Out of Balance" (45’) — Quizzikal Körper (CO/CL/US/DE) - DZIU - 25.5. // 20:00h

Out of Balance“Out of Balance” je izvedba instant kompozicije (tj. improvizacija). Uzevši temu FAKI festivala - “NEJEDNAKOST” - kao kreativnu polazišnu točku, kolektiv plesnog teatra “Quizzical Körper” plesni performans će kreirati tijekom same izvedbe. Izvođačice će u izvedbenom trenutku sastaviti komad koji će u fuziji plesa i teatralnih situacija - naznačiti različite nejednakosti međuljudskih odnosa.
Kako doživljavamo Nejednakost u intimnoj sferi? Kako ju proživljavamo na kolektivnoj i društvenoj razini? Poslušat ćemo odgovore koje ćemo pronaći mimo racionalne analize - u svojim tijelima i dušama.

Quizzical Körper – plesni kolektiv čije je djelovanje utemeljeno u instant kompoziciji te zajedničkoj strasti za pripovijedanjem te njegovoj snazi za društveno relevantne teme. Iskustva (u antropologiji, teatru, vizualnim umjetnostima i raznim plesnim izričajima), kao i razne nacionalnosti i kontrastirajuće osobnosti članica kolektiva međusobno se nadopunjuju; djelovanje skupine je iznimno interdisciplinarno i eksperimentalno. U kontinuiranoj su potrazi za točkama susreta neočekivanog. Quizzical Körper je plesno-izvedbeni kolektiv u usponu koji aktivno izvodi od 2017., a baziran je u Freiburgu, Njemačkoj.

DZIU:
25.5. // 20:00h

“(UMRE)ŽENE” (15’) — Katarina Ilijašević, Ana Gliksman, Nina Pantović, Jovana Grujić, Miloš Janjić, Nemanja Bošković (RS) - Film studio - 22.5. // 21:00h, 23.5. // 21:00h

(UMRE)ŽENE Kako se osećamo kada nam je nametnuto mišljenje i ponašanje, kada živimo u dobu stereotipa i kada naučimo da živimo sa tim i postanemo nesvesni svoje ograničenosti i nejednakosti medju polovima? "(Umre) žene" su nezadovoljstvo i unutrašnji odgovor na ova pitanja. Današnji sistem, društvene mreže i jači pol žele da oblikuju žene kako bi imale isti pogled na svet. Kako pronaći izlaz iz magle i svoje ja?

Sve devojke iz ove grupe uspešno su maturirale srednju baletsku školu "Lujo Davico" u Beogradu, smer savremena igra, otkad rade zajedno. Ostale članove su upoznale putem projekta “Puzzle” u Beogradu, posredstvom "Stanice za savremeni ples" (inicijative umetnika i kulturnih radnika u oblasti savremenog plesa i izvođačkih umetnosti u Srbiji). Članovi/ce grupe kontinuirano i aktivno sudjeluju u nizu koreografija i izvedbi savremenog plesa.

Koreograf: Katarina Ilijašević
Izvodjači: Nina Pantović, Ana Gliksman, Jovana Grujić, Miloš Janjić i Nemanja Bošković

Film studio:
22.5. // 21:00h
23.5. // 21:00h

“Doći će partizani opet” (45’) — Dušan Murić (RS) - Filmski studio - 21.5. // 21:00h

Doći će partizani opetBazično ovo je pretnja, upućena kako onima koji čine ovaj svet nepodnošljivim, tako i onima koji svojom pasivnošću ovaj sistem održavaju u životu. U procesu rada ovaj početni stav se nadograđuje i delimično zamenjuje predlozima koji bi mogli biti jezgro nekog budućeg otpora, kao i idejama za drugačije funkcionisanje ljudskih zajednica.
Petoro izvođača izvodi telesno zahtevne, neprijatne sekvence, stvarajući mučnu atmosferu osujećenosti, izrabljivanja, dezorijentisanosti, kolotečine rada i potrošnje, iz koje eksplodiraju energije protesta i igre. Tekst iz off-a mazno upućuje pretnje sistemu i onima koji ga podržavaju, prizivajući neke nove partizane (zelene?).

Dušan Murić – rođen 1971., u Ćupriji. Bavi se performativnim delatnostima od 1997. Stipendista DanceWeb-a (ImpulsTanz, Beč) 2002. Nastupao je u plesnim predstavama Bojane Mladenović, Isidore Stanišić, Mimarta, Ister Teatra i Foruma za novi ples. Radio scenski pokret i nastupao u predstavama Petra Pejakovića, Anje Suše, Ivane Koraksić, i drugih reditelja. Povremeno učestvuje u projektima i dešavanjima organizacije za promociju Novog Cirkusa “Cirkusfera”. Koautor je, pokretač i osnivač niza međunarodnih, interdisciplinarnih improvizacijskih i autorskih plesnih projekata, programa i predstava.

Filmski studio:
21.5. // 21:00h

Video

Podrška

Zaklada Kultura nova Ministarstvo Kulture RH Grad Zagreb Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Radio student Subscena AKC Medika AOPAC