Autonomni kulturni centar Attack u sklopu projekta Attackova tvornica organizira radionice koje će se održati tokom travnja, svibnja i lipnja u prostorima AKC Medika. Program obuhvaća osam različitih radionica: radionica sitotiska, filmska radionica, radionica dub produkcije, fotografske radionice, likovna radionica, radionica audio inžinjeringa, radionica Vj-inga i mapiranja, radionica rukovanja tehničkom opremom za rad u studijui nastupe „uživo”. Radionice su potpuno besplatne, a svi zainteresirani/e mogu se prijaviti na mail: akc.attack@gmail.com s naznakom za radionice, zaključno s 20. travnja 2013.

Projekt Attackova tvornica realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu obrazovanje i sport i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

FOTOGRAFSKE RADIONICE

Za fotografske radionice možete izabrati dva programa: portreti i fotošop

PORTRETI

Definicija ili klasifikacija portreta može biti izvedena na više načina, tako portretnu fotografiju možemo podijeliti na bar tri osnovna načina.
Prvi je prema tipu fotografije: klasični portret, psihološki portret, dokumentarni portret i sl.
Drugi je prema načinu izvedbe: portretiranje lica, glave s ramenima, portret koji uključuje dio tijela, portret u ambijentu i sl.
Treća podjela je prema načinu rasvjetljavanja osobe na portretu. Ova se kategorija može dalje podijeliti na finije strukture, na primjer rasvjeta se može definirati prema omjeru osvjetljavanja, prema kontrastu ili prema smjeru.

U upotrebi su sve ove podjele, a i mnoge druge koje nismo naveli, na primjer u podjelu prema načinu rasvjetljavanja možemo dodati portret u visokom, srednjem ili niskom tonalitetu (high key, middle key, low key). Sve ovisi kako na portret gledamo odnosno kako ga autor/ca želi definirati ako se o njemu izjašnjava. Naravno da ista fotografija ne samo da može pripadati, nego istovremeno i pripada u više kategorija. Tako možemo imati psihološki portret lica u low key tonalitetu izveden u modificiranom “loop” načinu rasvjete.

Svrha radionice portreta je upravo istražiti sve i poigrati se sa svim mogućnostima koje nam daje portretna fotografija. Ono što je još bitno je da će se kroz radionicu polaznici/e poigrati s rasvjetom. Rasvjeta je uvijek pomalo problem jer ili ju nemamo ili ju ne znamo kvalitetno iskoristiti. Tako da će naglasak na radionici biti upravo u korištenju te rasvjete kao prolazom u svijet novog-starog kreativnog izričaja.

PHOTOSHOP

Radionica phoposhopa nadovezuje se na radionicu portretne fotografije. Program bi obuhvatio predavanje o osnovama obrade portretne fotografije te priprema fotografija za tisak.

Naučiti možete osnovne alate Photoshopa (razvijanje iz RAW-a, ispravljanje grešaka, uklanjanje nepotrebnih elemenata, poboljšanje kompozicije, healing & cloning, dodge & burn, montaža, boja, svjetlo i sjena, priprema fotografije za odgovarajući medij). Nakon teoretskog dijela slijedi i praktični zadatak – fotografija za samostalnu obradu.

Na kraju obje radionice organizirati će se izložba.

Voditeljica radionice: Sandra Tomljanović

RADIONICA SITOTISKA

Cilj ove radionice jest upoznati polaznike/ce s tehnikom sitotiska i njezinim alternativnim metodama. To je jedna od najstarijih tiskarskih tehnika, korištena još 5000 godina prije nove ere. Ideja je da svaki polaznik/ca napravi jedan likovni rad, koji zatim sam/a na radionici umnoži u određenom broju primjeraka. Konačni proizvod bit će zajednička grafička mapa, otisnuta i potpisana od strane samih autora/ca. U obzir dolaze radovi svih likovnih pravaca i vrsta – strip, ilustracija, karikatura, apstrakcija, art brut, bad painting, minimalizam itd. U tom smislu ne želimo autorima/cama nametati nikakva ograničenja. Idealno bi bilo da tiskamo mapu barem u tolikoj nakladi da svaki polaznik/ca radionice dobije po nekoliko primjeraka.

Na ovoj radionici pozabavili bismo se prvenstveno sitotiskom na papiru, dok bi primjenu na tekstilu samo usput obrazložili. Pozvali bismo i neka eminentna imena novije hrvatske likovne scene, ali nadamo se i da će nam se pridružiti i potpuni amateri/ke, koji žele naučiti nešto novo. U skladu s tim mapu ćemo po završetku radionice promovirati u prostorima AKC Medika, a po mogućnosti i šire.

Vodioditelj radionice: VANČO REBAC

LIKOVNA RADIONICA

Zamišljena je kao interaktivna radionica gdje će se možete slobodno ili na zadanu temu kreativno izražavati, kroz razne likovne medije i tehnike:

Cilj radionice je interaktivna edukacija, razvijanje kreativnosti,učenje o primjeni materijala i upoznavanje s nekonvencijalnim medijima (kao što je underground strip ili “reciklirane” instalacije).

Pri završetku radionice namjera nam je predstaviti radove na izložbi u prostorima AKC Medike

Program i tehnike ovogodišnje radionice vezane su uz linorez i alternativne tehnike

Linorez je jedna od bazičnih tehnika visokog tiska. Na ovoj radionici učiti ćemo o klasičnim načinima štampanja visokog tiska u ovom slučaju u tehnici linoreza, te o raznim drugim načinima izrade matrice za visoki tisak. Naučiti ćemo kako se štampaju grafike bez preše i što sve može biti grafički otisak.

Voditeljica radionice : Ivana Zubović

RADIONICA DUB PRODUKCIJE – DUBIONICA

Dubionica je zamišljena kao glazbeno/edukacijska radionica u kojoj bi se zainteresiranim Polaznicima/cama pomoglo u shvaćanju i svladavanju producentskih tehnika koje su zastupljene prvenstveno u dub reggae glazbi. Obuhvaćeno je temeljno upoznavanje sa softwareom namijenjenim za glazbenu produkciju i aranžiranje pjesama (Cubase i Ableton live u prvom redu), kao i upoznavanje sa tradicionalnijim producentskim tehnikama u vidu rukovanja sa tonskim mješalom (mixerom)kao I vanjskim hardwerskim uređajima za manipulaciju zvuka. Ovime je polaznicima/cama predočeno i objašnjeno na koji način mogu kreativno manipulirati glazbom, ali iz perspektive producenta/ice, ne samo striktno unutar dub/reggae žanra već i općenito.

Također je objašnjena posebnost striktno dub producentskih tehnika koja producenta/ice, za razliku od mnogih drugih žanrova, osim uloge producenta/ice transformiraju u ulogu glazbenika/ice i aranžera/ke pri čemu miks pult postaje glazbeni instrument.

Osim za polaznike/ce koji/e se prvi puta susreću s opremom, produkcijom i stvaranjem muzike, radionica je zamišljena i da daje odgovore i edukaciju o bitnim temama za daljnji rad u glazbeno -producentskom polju naprednijim polaznicima/cama, koji/e su već imali određeno glazbeno predznanje.

Po uspješnom završetku prve dubionice polaznici dobivaju glazbene podloge koje su korišteni na istoj kako bi mogli samostalno isprobati objašnjene glazbeno/producentske tehnike.

Voditelji radionice: Jadranko Kereković i Tomislav Vrkljan

RADIONICA VJ-inga I MAPIRANJA

Ako vas je ikad zanimalo što je sve moguće uz jedan mali laptop i jedan još manji projektor dođite na radionicu VJ-inga i mapiranja.

Radionica će biti usmjerena na razne tehnike i pristupe VJ-ingu i projekcijskom mapiranju, tako da nije potrebno poznavati neki određeni software, ali poželjno je vješto baratanje računalom i vlastiti laptop.

Ideja radionice je proći cjeli proces jednog VJ-ing performansa, od ideje do nastupa. Dakle uvod u software i hardware kojim se možete koristiti, razrada ideje, crtanje skica, izrada i postavljanje scenografije, izrada video materijala, metode mapiranja projekcija, metode i software za live video mixing.

Radionica će završiti jednim velikim VJ performansom svih polaznika/ca.

Prilikom prijave molimo vas da navedite svoje vještine na računalu (3d modeliranje, animacija, photoshop, programiranje…) te operativni sustav kojim se koristite.

Voditelj: Goran Goldin (LiteMotif) + gosti

RADIONICA RUKOVANJA TEHNIČKOM OPREMOM ZA RAD U STUDIJU I NASTUPE „UŽIVO”

Želite li saznati sve stvari o zvuku, razglasu, kablovima, signalima i sve to kako spojiti? Ovo je u tom slučaju radionica za sve vas.

Radionica je podijeljena na teorijski i praktični dio. Obraditi će se teme vezane za vrste audio signala i kablova, načine spajanja audio opreme koju susrećemo u klubovima, koncertnim salama, festivalima, studijima i sl. Teorijski će se obuhvatiti sve standardizirane vrste audio kablova i konektora. Polaznicima/cama će se kroz mjerne pokuse prikazati vrste signala koje susrećemo u audio inžinjeringu, te kroz spajanje opreme povezati obje teme. Uz svu ovu odslušanu teoriju imati ćete prilike sami/e odrađivati vježbe lemljenja i spajanja kablova, testiranja opreme…

Voditelj radionice: Robert Martinović

RADIONICA FILMA

I ove godine možete snimiti film u proizvodnji Nezavisnog filmskog studija Medika. Prijavite se s idejom za film, ili dobrom voljom da sudjelujete u bilo kom segmentu njegovog stvaranja, i kroz nekoliko sastanaka ćemo se dogovoriti koju ideju smatramo najboljom ili najizvedivijom i prelazimo na snimanje. Tražimo glumce/ce, lokacije, kostimo/scenografiju, razrađujemo knjigu snimanja, učimo osnove o postavu svjetla, isprobavamo razne kuteve snimanja i objektive, i kad se osjetimo dovoljno sigurni izlazimo na teren i snimamo film, koji može biti o… bilo čemu što smo u stanju prikazati. Ujesen slijedi montaža tijekom koje doznajemo svašta o maženju velikih digitalnih audiovizualnih fajlova potrebnih da svoj rad predstavimo svijetu. A onda ga i predstavimo, velikom i svečanom projekcijom u Nezavisnom filmskom studiju Medika, nakon koje ste slobodni DVD sa svojim filmom poslati na koji god hoćete festival na svijetu.

Voditelj radionice: Josip Visković

RADIONICA AUDIO INŽINJERINGA

Program radionice satoji se od upoznavanja i obuke polaznika/ca sa svim potrebnim zaduženjima ton majstora kao i dio producentskih i studijskih tehnika.

Koncept radionice temelji se na praktičnoj primjeni glazbenih instrumenata, audio komponenti i producentskih tehnika putem kojih se obrađuje sva područja audio inžinjeringa i primjene glazbene opreme kao i razglasnog sistema.

Na radionici ćete se moći upoznati sa svim procedurama kod realizacije nastupa nekog benda – zanči od pripreme stagea do tonske probe. Program će obuhvatiti teoretsko upoznavanje sa opremom kluba, postavljanje glazbenih instrumenata na stage (binu) te ozvučavanje istih. Rad na FOH mixeru ,audio mix (tonska proba), pripremu i snimanje benda, produkciju i opće upoznavanje s softwareom za produkciju.

Voditelj radionice: Igor Ivanković

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content