Subscena predstavlja:

 

Hristina Šormaz (RS): Traces (work in progress)
13. listopad 2024. u 14h
Mala dvorana Pogona Jedinstvo
Trnjanska struga 34, 10000 Zagreb

Subscena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride vas poziva na zatvorenu prezentaciju rada u nastajanju srpske umjetnice Hristine Šormaz koja će kolegama iz struke predstaviti svoj rad u nastajanju Traces.

Tragovi (radni naslov) fokusira se na otiske koje ljudi ostavljaju u svom okolišu i istražuje potencijalne načine suživota. Projekt postavlja zajednički ekosustav između izvođača, prostora i materije, ilustrirajući kako oni utječu i oblikuju jedni druge. Korištenjem gline, ljudskog tijela i užeta za zračne akrobacije, nastaje osebujan krajolik koji oblikuje slike sukoba, destrukcije i harmonije, propitujući svijest pojedinca o posljedicama vlastitih postupaka.

Hristina Šormaz počela se baviti cirkusom i fokusirati se na zračno uže dok je studirala scenografiju u Srbiji. Umjetnički se obrazovala kroz neformalno obrazovanje, umjetničke suradnje i majstorske tečajeve cirkusa i suvremenog plesa. Otkrivanje različitih fizičkih praksi postalo je način propitivanja ljudskih odnosa s okolinom i društvom, što ju je dovelo do bavljenja cirkuskim umjetničkim, pedagoškim i društvenim radom. Od 2018. godine pohađa doktorski studij scenskog dizajna na kojem istražuje korištenje prostora i materije kroz cirkusku perspektivu.

Autorica i izvođačica: Hristina Šormaz
Suradnici: Deneš Debrei, Frederi Vernier, Rodrigo Malvar, Cata Aguayo
Dizajner svjetla i tehničar: Domagoj Šoić
Dizajn zvuka: Miodrag Gladović
Producentica: Antonia Kuzmanić
Produkcija: Cirkusfera, ROOM 100
Administracija: La Dérive
Potpora: circusnext, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Terra, Teatro do Frio, Erva Daninha, Teatro da Didascalia, Les Noctambules, Stanica – servis za suvremeni ples, Akademie Schloss Solitude, Cirkuska rezidencijalna mreža, Cirkorama, Cirkus Kolektiv, Berlin Circus Festival, AKC Attack

____________________________________________
Subscena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride neprofitni je projekt kojeg u parterstvu provode Autonomni kulturni centar i Cirkorama a s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnik/ ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju.
Program Subscena financijski su omogućili Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija RH , Zaklada Kultura Nova te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content